joi, 30 mai 2019

Orăşelul copiilor - 2019


Amicus Iaşi îi aşteaptă pe copii, în data de 16 iunie, între orele 14.00 - 19.00, în Parcul Palas, la cea de-a X-a ediţie a
"Orăşelului copiilor".
Cei mici vor pătrunde într-un orăşel creat special pentru ei, unde vor avea posibilitatea de a descoperi lucruri noi: vor afla cum funcţionează diferite instituţii (Primăria, Banca, Poşta, Biblioteca, Filarmonica etc), vor putea intra într-o maşină de Poliţie, de Pompieri şi într-o Salvare, pentru a vedea cum este să lucrezi acolo.

Weekend sportiv cu Decathlon


Decathlon Iaşi îi aşteaptă pe cei mici la un eveniment sportiv pregătit special pentru ei, în acest weekend, după următorul program:
- 1 iunie, ora 18.00 - Zumba Kids cu Lucian Liciu;
- 2 iunie, ora 11.00 - Circuit fitness.
Participarea este gratuită, iar înscrierile se fac în ziua evenimentului, la recepţia magazinului, pe baza cardului de fidelitate Decathlon.

Radio Iaşi - Vocea Copiilor

Vineri, 31 mai, între orele 11.00 - 17.00, echipa Radio Iaşi vă aşteaptă în Parcul Copou (lângă Teiul lui Eminescu), pentru a ne bucura împreună de magia copilăriei, în cadrul evenimentului:
"Radio Iaşi - Vocea Copiilor",
realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi, Palatul Copiilor şi care face parte din programul "Iaşi - Capitala Tineretului din România" şi "Festivalul Internaţional al Educaţiei" (FIE 2019).
Cu acest prilej vor avea loc o serie de activităţi dedicate celor mici, care vor putea păşi în lumea basmelor, vor desena cu creta pe asfalt, vor înălţa zmeie, îşi vor pune dorinţe în baloane de săpun şi vor juca împreună îndrăgitele jocuri ale copilăriei: şah, şotron, badminton, raţele şi vânătorii, Baba Oarba.
Se vor desfăşura şi concursuri de muzică, teatru şi dans, precum şi spectacole ale tinerilor de la Palatul Copiilor.

miercuri, 22 mai 2019

Conferinţe motivaţionale: Maia Morgenstern, Andrei Voiculescu, Ovidiu Lipan Ţăndărică

Festivalul Internaţional al Educaţiei 2019 vă invită să luaţi parte la două conferinţe motivaţionale susţinute de invitaţi de excepţie:
- 23 mai 2019, orele 14.30 - 16.30 - jurnalistul Andrei Voiculescu (Radio Europa Liberă), nepotul scriitorului Vasile Voiculescu, şi artistul ieşean Ovidiu Lipan Ţăndărică. Moderator: Dan Negru;
- 25 mai 2019, orele 12.00 - 15.00 - actriţa Maia Morgenstern.
Ambele evenimente vor avea loc în Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu" din Iaşi.

marți, 21 mai 2019

Spectacol folcloric: "La zi de sărbătoare"

În seara zilei de marţi, 21 mai 2019, cu începere de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi va avea loc spectacolul folcloric:
"La zi de sărbătoare",
organizat de Ansamblul Artistic Profesionist "Constantin Arvinte" al C.J. Iaşi.
În cadrul concertului, îi veţi putea asculta pe: Cristinel Iordăchioaia, Ana-Maria Ababei, Constantin Bahrin, Elena Pădure, Simona Mazăre, Andrei Liţă şi Narcis - Ionuţ Nechita.
Intrarea este liberă.

Recital Ina Cristea: "Pe aripi de jazz"

În data de 22 iunie 2019, de la ora 18.00, în Sala "Henri Coandă" a Palatului Culturii din Iaşi, va avea loc un eveniment caritabil, pentru susţinerea unui caz social, şi anume:
Recitalul extraordinar "Pe aripi de jazz",
oferit de solista vocală şi pianista Ina Cristea, asist. univ. dr. la Universitatea Naţională de Arte "George Enescu".
Veţi avea posibilitatea de a călători în lumea muzicii, ascultând prelucrări ale unor piese celebre din filme, jazz, pop, blues etc.
Intrarea este liberă, spectatorii putând contribui pentru cauza nobilă căreia îi este dedicat recitalul.

Concert de Jazz & Gospel - eveniment caritabil

Din dorinţa de a reconstrui speranţa pentru copiii cu dizabilităţi,  Fundaţia Star of Hope, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi şi Federaţia Organizaţiilor de Părinţi care au copii cu Dizabilităţi, organizează un eveniment caritabil în cadrul campaniei "Iubesc să strâng lumea la piept":
"Concert de Jazz şi Gospel",
la care vor lua parte Andra Botez şi Consensus Choir (din Suedia).
Acesta va avea loc în data de 30 mai 2019, de la ora 19.00, la Ateneul Naţional din Iaşi, urmând ca sumele adunate cu acest prilej să fie folosite pentru susţinerea şedinţelor de terapie ale micuţilor din Centrele Star of Hope România.
Biletele pot fi procurate - în schimbul unei donaţii - de la Agenţia Ateneului sau de la sediul Fundaţiei, situat în Str. Bariera Veche nr. 3 (în spatele clădirii Granit).
Pentru informaţii suplimentare, puteţi suna la numărul de telefon: 0743112725 sau trimiteţi un e-mail la adresa: info@starofhope.ro

luni, 20 mai 2019

"Masa Critică pe 2 Roţi"

"Masa Critică"
este un eveniment care va avea loc la Iaşi, în data de 8 iunie 2019, cu începere de la ora 11.00, punctul de întâlnire fiind stabilit în faţa Palatului Culturii.
Este vorba despre o plimbare în masă cu bicicletele, care se organizează, de obicei, în mai multe oraşe de pe glob, în încercarea de a promova mijloacele alternative de transport (nemotorizate) şi de a atrage atenţia asupra problemelor de siguranţă a celor ce folosesc forme de transport nemotorizate, atunci când sunt nevoiţi să împartă drumul cu traficul motorizat.
Sunt evidenţiate avantajele mersului pe bicicletă şi aşteptările cicliştilor în termeni de siguranţă şi facilităţi.
Participanţii se bucură astfel de siguranţa şi de compania pe care le-o oferă mersul în grup pe străzile oraşului, cauzând în mod intenţionat o uşoară şi temporară perturbare a traficului, sub sloganul:
"Noi nu blocăm traficul; noi facem parte din trafic".

Street Delivery Iaşi - Ediţia 2019

În perioada 14 - 16 iunie 2019, între orele 17.00 - 22.00, în partea superioară a Râpei Galbene (respectiv Strada Gheorghe Lascăr), va avea loc cea de-a VII-a ediţie a evenimentului:
"Street Delivery Iaşi",
care se concentrează pe inspiraţia scoasă în stradă prin artă, cuvânt, design, arhitectură, prin poeticile cotidianului, geografiile literare şi metaforele oraşului.
La toate acestea se adaugă, desigur, doza firească de distracţie.
Timp de 3 zile, strada va fi închisă pentru maşini, dar va fi deschisă pentru oameni.

"Festivalul Girafelor"


Gâturile deosebite au nevoie de tratament special: berarii momentului au pregătit hamei în doze de şoc şi sunt gata să vi le administreze personal.
Pentru rezultate depline, se va proceda la asocierea tratamentului cu street food şi muzică live.
Toate acestea se vor întâmpla la Iaşi, în Grădina Palas,
între 7 şi 9 iunie 2019.

2 iunie 2019 - "Şi copiii pot fi salvatori!"

Cu ocazia "Zilei Internaţionale a Copilului", Serviciul Voluntar de Ambulanţă Iaşi, în colaborare cu Asociaţia ASNatura, organizează pe data de 2 iunie, începând cu ora 10.00, evenimentul:
"Şi copiii pot fi salvatori!".
Pot participa micuţii care au vârsta cuprinsă între 6 şi 12 ani.
Vor avea loc jocuri interactive de însuşire a noţiunilor de acordare a primului ajutor şi activităţi sportive în natură.
Acestea se vor desfăşura în sala de sport a Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa", situată în spatele bibliotecii U.M.F.
Donaţia minimă recomandată este de 30 de lei, banii urmând a fi direcţionaţi către proiectul
"Ia'şi donează o ambulanţă - Ambulanţa Copiilor - SVA". 
Înscrierile se fac AICI , până pe data de 28 mai 2019.

14 iunie 2019 - Gala donatorului de sânge

Cu ocazia "Zilei Internaţionale a Donatorului de Sânge", în data de 14 iunie 2019, de la ora 18.00, la Biblioteca Centrală Universitară "Mihai Eminescu", puteţi lua parte la cea de-a doua ediţie a
"Galei donatorului de sânge".
În cadrul evenimentului vor fi premiaţi 100 de ieşeni care, de-a lungul timpului, au donat sânge consecutiv, fiind astfel declaraţi "Donator Veteran".
Organizatorii Galei sunt: Asociaţia Ambulanţa.Life prin Serviciul Voluntar de Ambulanţă, Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Iaşi, Primăria Municipiului Iaşi, Guvernul României - Instituţia Prefectului Judeţului Iaşi, MMD Group Europe.

Ion Paladi şi "Dorul Basarabiei" - din nou la Iaşi


Bine-cunoscutul şi îndrăgitul artist de peste Prut, Ion Paladi, a fost prezent la Iaşi, cu un recital în cadrul evenimentului intitulat "Scrisoare pentru România Mare", care s-a desfăşurat sâmbătă, 18 mai a.c., în Piaţa Unirii.
Acesta şi-a început recitalul cu melodia, celebră de-acum, "Dorul Basarabiei", după care a continuat cu cântecele de joc, la fel de iubite de admiratorii săi ("Cine mă strigă Ion", "Bine-i şade mesei mele" etc).
Nu a lipsit nici cea mai recentă melodie din repertoriul său - "România mea frumoasă". 
De apreciat publicul care, în ciuda ploii, a rezistat şi a dansat, încingând hore, cântând şi bucurându-se de întâlnirea cu Ion Paladi.
De altfel, nu de puţine ori, el a declarat că aici se simte ca acasă, ori de câte ori ajunge.
După cum bine ştim cu toţii, apariţiile sale în cadrul diverselor spectacole, atât în Iaşi, cât şi în împrejurimi (dar şi în restul ţării), sunt tot mai numeroase în ultimii ani.
Şi acest lucru este determinat, cu siguranţă, de faptul că îşi respectă publicul întotdeauna, este unul dintre cei mai serioşi artişti, ştie să se facă plăcut, are melodii care îţi merg la suflet şi, mai presus de toate, continuă să rămână un om modest şi simpatic.
Dacă doriţi să-l vedeţi, ori să-l revedeţi pe Ion Paladi, puteţi merge sâmbătă, în Parcul Expoziţiei din Copou, unde va avea loc o nouă ediţie a "Festivalului Tradiţional", în perioada 24 - 26 mai.





vineri, 17 mai 2019

Festivalul "Namaste India"


Vineri, 31 mai, între orele 18.30 - 20.30, în Aula BCU Iaşi, va avea loc spectacolul extraordinar
"Namaste India",
organizat de Centrul Cultural "Rabindranath Tagore", cu sprijinul ICCR (Consiliul Indian pentru Relaţii Culturale, Ministerul Culturii din India) şi susţinut de Ambasada Indiei la Bucureşti şi Incredible India - India Tourism Paris.
Graţia şi frumuseţea dansului clasic din Kerala, tărâmul mirodeniilor, într-un spectacol extraordinar, cu muzică live, prezentat de una din cele mai de seamă artiste ale acestui stil, Dr. Neena Prasad.
În deschidere, muzica liniştitoare şi melodioasă a flautului din bambus, într-un recital prezentat de doi tineri artişti extrem de talentaţi, Bhaskar Das şi Amit Mishra.
Biletele, de 2 tipuri: categoria I - 45 lei şi categoria II - 35 lei, pot fi procurate din librăriile Humanitas sau online, de pe Eventbook  sau Eventim .

Turneul Stradivarius: "Vive la musique!"

Complexul Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi, în calitate de partener, vă invită marţi, 21 mai 2019, ora 19.00, la Palatul Culturii, Sala Voievozilor, la evenimentul ce se va desfăşura în cadrul celei de-a XII-a ediţii a Turneului Internaţional Stradivarius:
"Vive la musique!",
organizat de BrandYOU-UP şi Fundaţia Culturală "Remember Enescu".
Turneul include 15 concerte, în 14 localităţi din ţară, se derulează în contextul Sezonului Cultural România - Franţa 2019, sub Înaltul Patronaj al Ambasadoarei Franţei în România, E.S. Michele Ramis, şi propune o întâlnire inedită, într-o abordare unică pentru România, între muzica clasică românească şi cea franceză.
Alexandru Tomescu va cânta pe vioara Stradivarius Elder-Voicu, alături de harpista de origine franceză Delphine Benhamou, iar actorul Lari Giorgescu se va exprima prin intermediul dansului contemporan, cei trei construind un adevărat dialog între muzică şi dans.
Programul cuprinde lucrări de George Enescu - Balada; Béla Bartók - Şase dansuri româneşti; Camille Saint-Saëns - Cygne; Camille Saint-Saëns - Fantaisie op. 124; Jules Massenet - Méditation; Camille Saint-Saëns - Introduction et Rondo Capriccioso; Sabina Ulubeanu - Pas Encore - piesă contemporană, compusă special pentru acest proiect; Maurice Ravel - Tzigane.
Şi în acest an, evenimentul este dedicat unei cauze sociale şi de interes public. Este vorba despre campania "Investeşte în fericire", iniţiată de ONG-ul "Dăruieşte Viaţă", pentru a contribui la construcţia Primului Spital de Oncologie şi Radioterapie Pediatrică.
Pentru concertul de la Iaşi, intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

joi, 16 mai 2019

Concert: "Scrisoare pentru România Mare"

Sâmbătă, 18 mai 2019, de la ora 16.00, în Piaţa Unirii din Iaşi va avea loc concertul:
"Scrisoare pentru România Mare",
organizat de "Basarabia e România".
Vor cânta pentru dumneavoastră:
Ion Paladi şi Corul "Voievozii Munţilor".
Intrarea este liberă.

"Noaptea Privighetorilor" - ediţia 2019


Pe data de 19 mai 2019, de la ora 18.00, Societatea Ornitologică Română organizează cu sprijinul Lidl România, o nouă ediţie - a VII-a - a evenimentului
"Noaptea Privighetorilor",
care, de la an la an, se bucură de un interes tot mai mare din partea iubitorilor de muzică şi natură.
Aşadar, duminică sunteţi invitaţi să luaţi parte la un nou duel dintre oameni şi păsări, în Grădina Botanică "Anastasie Fătu" din Iaşi. La noi, evenimentul a ajuns la cea de-a III-a ediţie.
Cvartetul Charism, format din: Mădălina Mantu (vioara I), Raluca Chirilă (vioara a II-a), Andreea Prisecariu (violă) şi Raul Plăcintă (violoncel) vor interpreta lucrări cunoscute şi îndrăgite din repertoriul internaţional de muzică clasică şi cafe concert.
După ce concertul Cvartetului va lua sfârşit, spectatorii se vor putea plimba pe aleile Grădinii Botanice, însoţiţi de ornitologi, împreună ascultând şi identificând fiecare cântec al păsărilor, aflând multe lucruri inedite din viaţa acestora şi nu numai.
Participarea la evenimentul în sine este gratuită, dar la intrarea în Grădina Botanică va trebui să achitaţi taxa obişnuită de vizitare.

Despre "Noaptea privighetorilor", Teodora Domşa, managerul proiectului declară pentru site-ul HotNews :
"Reţeta evenimentului este una simplă. Avem două concerte şi multă relaxare.
Marii compozitori au găsit mereu inspiraţie în trilurile de pasăre pe care le-au studiat, fie că vorbim de ciocârlie, privighetoare, graur sau alte specii.
Replica este dată de păsările cântătoare din oraşe, pentru că şi în aglomerările urbane avem sunete frumoase, nu doar clasica bormaşină de weekend.
Din această reţetă de succes, până acum, nu pot lipsi condimentele, aşa că vom presăra totul cu informaţii inedite despre păsări, cum le poţi ajuta, ce proiecte de conservare derulăm.
Avem şi ateliere special create pentru copii, avem şi listele de păsări pe care vizitatorii le pot vedea de obicei în oraşe.
În 2019, vrem să discutăm cât mai mult cu oamenii despre ce înseamnă să salvezi un pui de pasăre şi de ce la păsări nu e deloc bine să iei puii acasă, aşa cum se face în cazul câinilor sau al pisicilor."

miercuri, 15 mai 2019

Spectacol de gală: "Rădăcina de foc"



Joi, 16 mai 2019, de la ora 16.00, în Sala Mare "Radu Beligan" a Ateneului Naţional din Iaşi, va avea loc Spectacolul de gală
"Rădăcina de foc",
din cadrul Festivalului Internaţional de Poezie "Grigore Vieru" - ediţia a XI-a.
Intrarea este liberă.

luni, 13 mai 2019

25 mai 2019 - Teatru: "Take, Ianke şi Cadîr"

Îndrăgita piesă de teatru
"Take, Ianke şi Cadîr",
care s-a bucurat de un imens succes încă de la prima reprezentaţie, se joacă din nou pe scena Ateneului Naţional din Iaşi.
Aşadar, pe 25 mai 2019, de la ora 19.00, aveţi întâlnire în Sala Mare "Radu Beligan", cu îndrăgiţii actori distribuiţi în spectacol: Take - Dumitru Florescu, Ianke - Codrin Dănilă, Cadîr - Daniel Onoae, Ana - Alexandra Macovei, Ionel - Gelu Ciobotaru, Safta - Alexandra Paftală, Ilie - Sorin Cimbru.
Regia şi coloana sonoră: Ion Sapdaru
Decor: Cătălin Târziu
Costume: Alina Dincă Puşcaşu
Asistent regie: Francisc Bucur
Video: Alexandru Amargheoalei

29 mai 2019 - Teatru: "Atenţie, aterizăm!"


"Atenţie, aterizăm!"
... în Sala Mare "Radu Beligan" a Ateneului Naţional din Iaşi,
pe data de 29 mai 2019, la ora 19.00.
Adaptare după celebra comedie franţuzească "Boeing Boeing", de Marc Camoletti, producţia Ateneului aduce în atenţie câteva situaţii pline de umor prin care trec cele şase personaje savuroase, în apartamentul din Paris al unui arhitect cu... multă poftă de viaţă.

19 mai 2019 - Teatru: "Dineu cu proşti"



Ateneul Naţional din Iaşi vă invită să luaţi parte la un
"Dineu cu proşti",
pe data de 19 mai 2019, cu începere de la ora 19.00.
Savuroasa comedie regizată de Sebastian Bădărău şi având în distribuţie pe: Andrei Ciobanu, Codrin Dănilă, Erica Moldovan, Daniel Onoae, Alexandra Paftală şi Dumitru Florescu, se va juca pe scena Sălii Mari "Radu Beligan" a Ateneului ieşean.

joi, 9 mai 2019

Festivalul Internaţional de Poezie "Grigore Vieru"

Cea de-a XI-a ediţie a
Festivalului Internaţional de Poezie "Grigore Vieru"
se va desfăşura în perioada 14 – 17 mai 2019, fiind organizat, ca de obicei, sub forma unui duplex cultural Iaşi - Chişinău.
Asociaţia Culturală "Feed Back", Institutul Cultural "Mihai Eminescu" Chişinău, Biblioteca Naţională "Ion Creangă", în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi şi Primăria Municipiului Chişinău, vă invită la manifestările care vor avea loc în cadrul Festivalului, după cum urmează:
- 14 - 15 mai - la Chişinău;
- 16 - 17 mai - la Iaşi.
Evenimentele din România se vor desfăşura la Primăria Municipiului Iaşi - Sala de Consiliu (deschidere şi colocviu), la Ateneul Naţional şi la Muzeul Municipal.
La spectacolul de gală ce va avea loc la Ateneul Naţional, în data de 16 mai, de la ora 16.00, vor fi prezenţi şi vor susţine recitaluri: Corul Marii Uniri (dirijor Andrei Fermeşanu), Mădălina Gaivas şi Iurie Sadovnic.
Printre personalităţile prezente la Iaşi în acest an, se numără: poetul şi traducătorul Francesco Altieri (Torino - Italia), Acad. Mihai Cimpo (critic şi istoric literar, Chişinău), Nicolae Băciuţ (poet - Târgu Mureş), Acad. Nicolae Dabija (Chişinău), Acad. Valeriu Matei (director I.C.R. Chişinău), Nina Corcinschi (critic literar, Director al Institutului de Filologie al Academiei de Ştiinţe Republica Moldova), Aurelian Silvestru (scriitor, Chişinău, director Liceul "Prometeu"), Stela Mitriuc (director Direcţia de Cultură, Primăria Chişinău), Acad. Vasile Tărâţeanu (Cernăuţi - Ukraina).
De asemenea, nu vor lipsi de la întâlnirea cu ieşenii: doamna Raisa Vieru (soţia poetului) şi domnul Călin Vieru (fiul poetului).

miercuri, 8 mai 2019

15 mai 2019 - "Ziua Familiei"

Aşa cum i-a obişnuit deja pe ieşeni, Primăria Municipiului, prin Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor, va organiza şi în acest an evenimentul special dedicat
"Zilei Familiei".
Cea de-a XVII-a ediţie se va desfăşura miercuri, 15 mai 2019, în Parcul Expoziţiei din Copou.
Sunt aşteptate să ia parte aproximativ 400 de familii care au aniversat 50 de ani de căsătorie în perioada 15 mai 2018 - 10 mai 2019. Acestea vor participa la o tombolă cu trei premii care vor consta în câte o pereche de verighete din aur, oferite de partenerul Coriolan Aur Smarald.
În cadrul manifestărilor, 55 de familii vor fi premiate de către primarul Mihai Chirica.
Programul va începe la ora 14.00, cu primirea invitaţilor, după care, de la ora 15.00 va avea loc un recital al artistului ieşean - Aurel Niamţu.
Festivitatea de premiere şi extragerea câştigătorilor de la tombolă vor avea loc de la ora 16.00.
Evenimentul se va încheia cu un concert extraordinar susţinut de Paul Surugiu (Fuego), de la ora 17.00.

26 mai 2019 - Teatru: "Pijamale"

"Pijamale"
este o spumoasă comedie, care-i are drept autori pe Mawby Green şi Ed Feilbert.
Piesa are la bază farsa franţuzească "Moumou", scrisă în 1944 de Jean de Letraz, şi s-a jucat ani la rând pe Broadway şi la Hollywood, cu casa închisă, bucurându-se de un succes fulminant.
Acum puteţi vedea "Pijamale" şi pe scena Ateneului Naţional din Iaşi, bucurându-vă de o serie de intrigi, farse pline de umor, infidelităţi, decepţii, promisiuni ce nu pot fi ţinute, răsturnări de situaţie şi schimburi de identităţi, care vă vor ţine cu sufletul la gură şi vă vor provoca râsul.
Regizor: Andrei Ciobanu
Scenograf: Cătălin Târziu
Costume: Alina Dincă - Puşcaşu
Distribuţie: Georges Chauvinet - Daniel Onoae,  Leonard Joliejolie - Andrei Ciobanu,  Yvonne Chauvinet - Ana Hegyi, Babette Latouche - Alexandra Paftală, Jaques Latouche - Codrin Dănilă, Claudine Amour - Alexandra Macovei,  Inspector Legrande - Daniel Popa.
Duminică, 26 mai 2019, ora 19.00, în Sala Mare de Spectacole "Radu Beligan" va avea loc o nouă reprezentaţie.

FESTUDIS 2019

În scurt timp începe... singura sesiune aşteptată cu mare drag şi nerăbdare de către toţi studenţii din Iaşi:
FESTUDIS 2019.
Sunteţi invitaţi să luaţi parte la numeroasele evenimente din cadrul Festivalului.



Joc şi joacă în lumea cărţilor

Pe 11 şi 12 mai 2019, între orele
10.30 - 12.30,
pe culoarul din mijloc (zona magazinului Takko) al Carrefour Felicia, se va desfăşura cea de-a III-a ediţie a evenimentului pentru copii:
"Joc şi joacă în lumea cărţilor".
Intrarea este gratuită şi se va face pe baza completării de către părinţi, la faţa locului, a unui formular de înscriere. Pot lua parte copilaşii cu vârsta cuprinsă între 4 şi 12 ani.
Programul cuprinde:
- teatru de păpuşi;
- recital de poezii;
- concurs de ghicitori;
- acordarea de cadouri (cărţi de poveşti, semne de carte, pixuri personalizate) şi diplome tuturor participanţilor.
Cei mici vor avea posibilitatea de a descoperi lucruri noi din lumea cărţilor, a poveştilor îndrăgite şi de a împărtăşi emoţia poeziilor, li se va oferi libertate în gândire şi vor dezvolta un limbaj bogat.
Albinuţa cea Isteaţă va oferi copiilor surprize sănătoase din partea Fiterman Pharma, AKADIKA cu miere şi zmeură, căniţe de băut vesel colorate şi baloane personalizate pentru joacă.

12, 13, 25, 26 mai 2019 - Teatru: "Gunoierul"

"Gunoierul",
piesa de teatru scrisă de Mimi Brănescu, nerecomandată persoanelor cu vârsta sub 12 ani, având în distribuţie pe: Teodor Corban, Constantin Puşcaşu, Anne Marie Chertic şi Cosmin Maxim, se va juca în Sala Studio "Teofil Vâlcu" a Teatrului Naţional din Iaşi, în zilele de 12, 13, 25 şi 26 mai 2019, cu începere de la ora 18.00.
Un gunoier scoate la lumină secrete aparent bine ascunse ale vieţii oamenilor, chiar din resturile menajere pe care aceştia le aruncă. Pornind de aici, comedia neagră creşte în intensitate de la replică la replică, întrebările şi temerile personale ale fiecăruia dintre noi nu întârzie să apară.
Despre acest spectacol, Teodor Corban şi Constantin Puşcaşu, principalii creatori ai spectacolului şi deţinătorii rolurilor principale, afirmă că e o piesă-metaforă plină de sevă, care, deşi scurtă, concentrează foarte multe idei, îndeamnă la meditaţie pe marginea unor probleme serioase de viaţă, totul oferit sub masca unui umor de bună calitate.
Foto: Ionuţ Ignat

luni, 6 mai 2019

17 şi 18 mai 2019 - Teatru: "Colivia"

Pe 17 şi 18 mai 2019, de la ora 19.00, Sala Mare a Teatrului Naţional din Iaşi va găzdui noi reprezentaţii ale comediei lui Georges Feydeau:
"Colivia",
în traducerea lui Gabriel Avram şi regia: Cristian Hadji-Culea.
Decorurile îi aparţin lui Ştefan Caragiu, costumele - Rodicăi Arghir, iar ilustraţia şi pregătirea muzicală sunt semnate de Dragoş Cohal.
Din distribuţie fac parte îndrăgiţi actori ai Naţionalului ieşean: Haruna Condurache, Petronela Grigorescu, Puşa Darie, Ada Lupu, Irina Răduţu Codreanu, Catinca Tudose, Brânduşa Aciobăniţei, Delu Lucaci, Ionuţ Cornilă, Călin Chirilă, Daniel Busuioc, Constantin Puşcaşu, Horia Veriveş, Emil Coşeru, Andrei Sava, Constantin Avădanei, Sorin Cimbru, Radu Homiceanu.
Spectacolul are o durată de 2 ore, fără pauză.

"Judecata Poveştilor" - Magicianul Marian Râlea

Vineri, 31 mai 2019, cu începere de la ora 11.00, copii sunt aşteptaţi la Ateneul Naţional din Iaşi, pentru întâlnirea cu
Magicianul Marian Râlea
şi spectacolul
"Judecata Poveştilor".
Fiind un eveniment interactiv, magia poveştilor va fi întregită de participarea celor mici, care devin astfel, la rândul lor, eroi, jucând toate personajele principale pozitive, sub îndrumarea directă a Magicianului.
Copiii vor cânta, vor dansa, se vor juca şi vor primi cadouri, iar la final vor putea face fotografii alături de Marian Râlea şi de personajele preferate.
Pentru bilete, accesaţi: Bilete "Judecata Poveştilor" , mergeţi la casieria Ateneului, de luni până vineri, între orele 10.00 - 16.30 sau cu o oră înainte de începerea spectacolului.

Teatru: "5 acte de dragoste"



Vineri, 31 mai 2019, de la ora 19.00, Ateneul Naţional din Iaşi vă invită în Sala Mare "Radu Beligan", pentru a lua parte la piesa de teatru
"5 acte de dragoste",
în regia lui Moshe Yassur, având în rolurile principale pe îndrăgiţii actori:
Cristina Deleanu
şi
Eugen Cristea.

Conferinţa de Pneumologie INSPIR



9 - 11 mai 2019 - Conferinţa naţională APIO

În perioada 9 - 11 mai 2019, la Biblioteca Centrală Universitară Mihai Eminescu" din Iaşi, va avea loc cea de-a XIX-a ediţie a
Conferinţei Naţionale de Psihologie Industrial - Organizaţională
"Horia D. Pitariu",
organizată de Asociaţia de Psihologie Industrială şi Organizațională (APIO) şi Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Universităţii "Alexandru I. Cuza".
Tema principală a acestei ediţii: "Impactul tehnologiei asupra muncii".
Va fi analizat modul în care schimbările tehnologice recente antrenează modificări în raporturile sociale şi profesionale şi cum aceste modificări afectează practicile din domeniul psihologiei organizaţionale şi managementului resurselor umane.
În cadrul conferinţei vor avea loc workshop-uri de formare a competenţelor profesionale relevante pentru domeniul psihologiei resurselor umane şi prezentări state-of-the-art în Romania, ca oportunitate de a cunoaşte activitatea de cercetare ştiinţifică a unor experţi români şi de a fixa informaţiile cheie referitoare la teme majore de cercetare din domeniul organizaţional.
Invitatul special din acest an este Prof. José M. Peiró (Universitatea Valencia), membru al Institutului de Cercetare în Psihologia Resurselor Umane, Dezvoltare Organizaţională şi Calitatea Vieţii la Locul de Muncă (IDOCAL), care va prezenta prelegerea "Digitalization and the future of work: Implications for the future of W&O Psychology".
Detalii despre modalitatea de înscriere şi de înregistrare a lucrărilor ştiinţifice, taxe şi programul conferinţei puteţi afla sunând la numărul de telefon: 0741 244 763 - Dr. Cristina Bostan.

Conferinţa Studenţească de Psihologie

Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, în colaborare cu Asociaţia E-team Psychology şi Asociaţia Studenţilor Psihologi şi Pedagogi organizează
"Conferinţa studenţească de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei" - Ediția a V-a,
care se va desfăşura la Iaşi, în perioada 16 - 19 mai 2019.
Evenimentul se adresează studenţilor din toate centrele universitare, înscrişi la programe de studii de licenţă, master şi doctorat în domeniile Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei.
În cadrul Conferinţei vor avea loc:
- Workshop-uri de formare / dezvoltare a competenţelor necesare domeniului de activitate;
- Prelegeri susţinute de specialişti în psihologie, neuroştiinţe şi ştiinţe ale educaţiei;
- Sesiune de comunicări ştiinţifice - în care studenţii vor prezenta (individual sau în echipă) lucrări şi proiecte de cercetare cu diverse tematici din sfera psihologică şi educaţională.
Pentru înscriere, accesaţi : AICI
Pentru acest eveniment nu se percep taxe de participare.
Organizatorii vor suporta cheltuielile de cazare şi de masă.
Locurile de cazare sunt limitate şi pentru rezervarea acestora sunteţi rugaţi să vă înscrieţi din timp.

10 mai 2019 - Gala de Zece


Vineri, 10 mai 2019, cu începere de la ora 9.00, la Hotel Traian, Uniunea Naţională a Studenţilor din România organizează
cea de-a III-a ediţie a
"Galei de Zece",
în cadrul căreia sunt premiate importante valori ale României - 10 studenţi şi 10 elevi cu merite şcolare deosebite.
Totodată, vor fi premiaţi voluntarii şi organizaţiile care s-au remarcat prin activităţile pe care le-au desfăşurat în ultimul an. Se urmăreşte astfel stimularea lor în vederea continuării dezvoltării, dar şi promovarea în rândul comunităţii academice.
La eveniment vor lua parte reprezentanţi ai Ministerului Tineretului şi Sportului, ai Ministerului Educaţiei, parteneri, sponsori.
Organizatorii îşi doresc să continue tradiţia acestei "Gale", considerând că tinerii sunt cei care trebuie să dea startul unei schimbări a societăţii actuale, construindu-şi în acest mod propriul viitor într-un spaţiu creat de ei înşişi.

vineri, 3 mai 2019

Festivalul Filmului Francez

În cadrul Sezonului România - Franţa, în perioada 11 - 14 mai 2019, la Iaşi ajunge ediţia cu numărul 23 a
Festivalului de Film Francez.
Proiecţiile vor avea loc atât la Institutul Francez din Iaşi (unde intrarea va fi liberă), cât şi la Ateneul Naţional (intrarea se face pe bază de bilet), toate filmele fiind subtitrate în limba română.


Programul Festivalului:

Sâmbătă, 11 mai 2019 - Institutul Francez, Sala "Benjamin Fondane":
- ora 16:00 - "MALDONNE" (r. Jean Grémillon, 1928, 1h42, dramă, film mut);
- ora 18:00 - "EN GUERRE" ("Greva", r. Stéphane Brizé, 2018, 1h52, dramă);
- ora 20:30 - "LES DRAPEAUX EN PAPIER" ("Steaguri de hârtie", r. Nathan Ambrisioni, 2018, 1h42, dramă);

Duminică, 12 mai 2019 - Institutul Francez, Sala "Benjamin Fondane":
- ora 16:00 - "GARE DU NORD" ("Gara de Nord", r. Claire Simon, 2013, 1h59, comedie dramatică);
- ora 18:30 - "FUNAN" (Denis Do, 2018, 1h26, animație, dramă 12+);
- ora 20:30 - "C’EST ÇA, L’AMOUR" ("Aşa arată dragostea", r. Claire Burger, 2018, 1h38, dramă);

Luni, 13 mai 2019 - Ateneul Naţional:
- ora 16:00 - "UN PEUPLE ET SON ROI" ("Un popor şi regele său", r. Pierre Schoeller, 2017, 2h02, dramă, istoric);
- ora 18:30 - "AMANDA" (r. Mikhaël Hers, 2018, 1h47, dramă);
- ora 20:30 - "JOUEURS" ("Joacă-te cu focul", r. Marie Monge, 2017, 1h45, thriller);

Marţi, 14 mai 2019 - Ateneul Naţional:
- ora 16:00 - "LE GRAND BAIN" ("Înoată sau te scufunzi", r. Gilles Lellouche, 2018, 2h03, comedie);
- ora 18:30 - "L’EPOQUE" ("Vremurile noastre", r. Matthieu Bareyre, 2019, 1h35, documentar) + Q&A cu regizorul Matthieu Bareyre;
- ora 21:00 - "EDMOND" (r. Alexis Michalik, 2019, 1h49, comedie istorică).

Organizator: Institutul Francez din România
Parteneri locali: Ateneul Naţional din Iaşi, Veolia, Palas Mall